karamel umak za kolače

Karamel umak za kolače i torte

Ovo je jedan jako dobar recept za karamel umak za kolače od kojeg će vam voda krenuti na usti od samog čitanja. Zato nemojte odugovlačiti nego navalite na pripremu da što prije probate nevjerovatan ukus.. nećete se pokajati =)

Karamel umak za kolače i torte – Sastojci:

  • 60 g kristal secera
  • 40 g bagremovog meda
  • 100 ml vrele tecne pavlake za slag
  • 10 g omeksalog putera
  • 30 g bele cokolade
  • 1 tabla zelatina

Karamel umak za kolače i torte – Priprema:

karamel umak za kolačePrije svega potrebno je pripremiti i izmjeriti sve potrebne sastojke. Tablu želatina staviti u hladnu vodu da nabubri, a čokoladu sitno isjeckati. Izmjereni šećer sipati u manju šerpu i otopiti ga na srednje jakoj vatri dok ne dobije lijepu žutu boju pazeći da ne izgori. Skloniti sa vatre dodati med i prethodno ugrijan šlag. Vratiti ponovo da se kuva na tihoj vatri dok se sav šećer ne otopi.

POVEZANO:  Čokoladna pita

Ponovo skloniti sa šporeta dodati puter, omekšalu i ocijeđenu tablu želatina, dobro promiješati da se puter otopi a također i želatin. Zatim sipati sjeckanu čokoladu i polako miješati dok se čokolada potpuno ne otopi. Gotova smesa je glatka, sjajna i ima lijepu boju karamela (kao na slici). Karamel potpuno ohladiti , hladjenjem postaje gusci ali je dovoljno tecan da moze da se lijepo prelije preko željenog kolača.

POVEZANO:  Čokoladni kolač sa sirom

Ova količina je dovoljna za tortu prečnika 20 cm ili za kolač veličine oko 20 X 30 cm. Uživajte =)

(recept)loading...