oblande sa lješnjacima

Oblande sa lješnjacima, jednostavna i brza priprema

Jednostavna i brza priprema su prednosti ovog recepta. Oblande sa lješnjacima nije nikada bilo lakše pripremiti. Nekoliko jednostavnih sastojaka, 2-3 posude za pripremu i malo volje je sve što Vam je potrebno za ovaj kolač, probajte što prije =).

Oblande sa lješnjacima – Sastojci:

  • 250 gr lješnjaka
  • 6 žumanaca
  • 200 gr putera
  • 250 gr šećera
  • 6 kašika šećera
  • 3 male oblande

Oblande sa lješnjacima – Priprema:oblande sa lješnjacima

Prije svega potrebno je da lješnjake posložite na pleh i ispečete ih u rerni. Nakon toga gotove lješnjake, dok su jošuvijek topli, ogulite.

POVEZANO:  Ukusni mafini sa lješnjakom

Šećer stavite u drugu metalnu posudu (npr šerpu) i napravite karamel u koji ćete nakon toga dodati prethodno oguljene lješnjake.

Pleh pokvasite vodom i dodajte smjesu šećera i lješnjaka, dobro je rasporedite i ostavite da se ohladi. Nakon hlađenja u mašini za mljevenje oraha sameljite smjesu.

Na pari umutite žumanca sa šećerom i od toga napravite gusti fil kuvanjem. Nakon što se ohladi dodajte umućen puter i sve to dobro izmiješajte dok se ne sjedini. Preko dodajte i samljeveni šećer i lješnjake i opet miješajte dok ne vidite da je dovoljno.

POVEZANO:  Lješnjak torta

Tri oblande filujte smjesom i ostavite ih da se stegnu. Najbolje je da ih pritisnete nečim teškim.

Oblande sa lješnjacima prelijte čokoladnim prelivom i ostavite još malo da se ohlade. Nakon toga možete slobodno da uživate u poslastici =)loading...